Misschien heb je in het verleden een hoogwaardige complete kit gebouwd van een van de beste kitbouwers. Ik hield er ook van deze complete kits. Ze zien er goed uit, ze ruiken goed, en de doos zit altijd vol met onderdelen. Ze komen meestal met landingsgestel, vleugel en rompbeplating, landingsgestelblokken, alle voorgesneden onderdelen, en soms een motorsteun of brandstoftank.

Dit is niet het soort kit dat ik verkoop. De reden is dat de wereld is veranderd. De grote bedrijven produceerden honderden stuks om de prijs per stuk betaalbaar te houden. In die tijd waren er niet zoveel ontwerpen op de markt, dus omdat iedereen meestal hetzelfde kocht, was het logisch om helemaal voor een kit te gaan en er treinladingen van te maken.

Als maker van short kits ga ik niet voor elke kit op mijn lijst een gespecialiseerd landingsgestel, baldakijn en hardware pakket maken, want dat kost een hoop tijd en overtollige voorraad die uiteindelijk misschien niet verkocht wordt. Ik zou verder kunnen ingaan op de economische redenen waarom we vroeger volledige kits maakten en nu korte kits, maar laten we het nu hebben over wat er in een short kit zit.

Een short kit bevat onderdelen met een specifieke vorm die worden gesneden met een CNC freesmachine, zoals vleugelribben, rompzijden (vooral vleugelzadels), schotten en andere dingen die het vliegtuig uit het lood zouden brengen als ze niet goed werden gesneden, maar die vervelend zijn om uit te snijden met een hobbymes.

Een short kit maakt een hoop zorgvuldig snijwerk overbodig, maar niet het kopen van rondhouten, stokken, driehoeksmateriaal, plaatwerk voor bijvoorbeeld de rompbodem en vleugels, landingsgestel, wielen, hardware, motorsteunen en alle andere standaardmateriaal dat nodig is om het vliegtuig af te bouwen.

Het freeswerk is ten op zichtte van Laser gesneden onderdelen beter verlijmbaar. Dit komt doordat er bij gefreesde onderdelen geen zwart geblakerde randen zitten die de hechting van lijm verslechteren.

Een modelbouwer die geheel vanaf tekening bouwt moet alle onderdelen die nodig zijn voor de voltooiing verzamelen uit verschillende bronnen. Als je een short kit koopt, ben je een modelbouwer die vanaf tekening bouwt met de onderdelen die wij tegen een vergoeding frezen voor hem/haar.